:מאמר ראשון
"Superheroines and Sexism:
Female Representation in the Marvel Cinematic Universe"
Olufidipe F and Echezabal Y (2021)
טענות מרכזיות:
-
שכיחותם של תפקידים נשיים מתערער מאוד והתפקידים הנשיים שאכן קיימים מוגשים יחד עם מיניות, לא רק בעולם הקולנועי של מארוול אלא בכל תעשיית הקולנוע.
-
בעיני הצופה, הסרטים מקיימים מבנה פטריארכלי ומחזקים נורמות חברתיות שמחפיצות נשים במקום עבודתן ובמקומות אחרים. מארוול הינה זכיינית הסרטים המרוויחה ביותר בכל הזמנים ובעיקר אחת מהפופולריות ביותר בעולם, וכך היא מהווה דוגמה לא רק למתחרות שלה אלא גם לקהל הנשי שלה. למרות שהייצוגים בדיוניים הם מעצבים סטנדרטים תרבותיים של זהות נשית המשפיעים על ההתנהגות בציבור. ההפקות האחרונות של מארוול, רבים מהם ממוקדים בנשים, עדיין דוחקים לשוליים את תפקידי גיבורות העל שלהם, מה שמדאיג את העתיד של תעשיית הקולנוע.
-
אולפני מארוול מוציאים את הסרטים שלהם בקבוצות הנקראות "שלבים" תוך שימוש בשנות יציאת סרטים מרכזיות כחתכים. שלב ראשון החל בשנת 2008 עם יציאתו של איירון מן והשלב השלישי הסתיים בשנת 2019 כאשר הסרט "ספיידרמן- רחוק מהבית" הוקרן בבכורה. ביחד, שלבים ראשון עד שלישי ידועים כ"סאגת האינסוף". באותו אופן שבו אוסף סרטי מארוול מסווג לפי שלבים, המהלך הפמיניסטי המתמשך מורכב מגלים. כל גל מסמל דרישה מובהקת לשינוי וקריאה לפעולה מצד הנשים מדוכא בתקופתו. העדר ייצוג שווה של אולפני מארוול לדמויות הנשים שלהם בכלל ההיבטים של ז'אנר סרטי המדע הבדיוני, כולל כוחות על ועיצוב תלבושות, נעלמו מעיניים בשלבים ראשון עד שלישי. בשלבים הללו במקום לשלב כוח נשי עם כוח גברי, אולפני מארוול סיימו את הסיפור- שורות של שתי דמויות מפתח נשיות, המצביעות על כך שזכרים ונקבות לא יכולים להיות מסוגלים באותה מידה באותו יקום. המאמצים של מארוול להציג נשיות וכוח נשי התבצע בעיקר באמצעות סצנות לחימה של נשים בלבד, סצנות אלה עברו דרמטיות יתר לא הספיקו כדי לפצות על שנים של דחיקה נשית לשוליים. עם הבכורה של הסרט "האלמנה השחורה" בעצם התחיל "השלב הרביעי" של מארוול וכך האולפנים מעידים על שלב נוסף בו הפמיניזם צועד קדימה.
-
מארוול גורמים לסצנות הנשים להרגיש מאולצות ולטפוח בצורה שתרגיש "מהנה" לצופים, במקום לתת לצופים להרגיש בסצנות שיש חגיגה ודגש על נשים. הכלה נשית קולנועית צריכה להיות אורגנית ואמירה טבעית שמהווה תוספת משמעותית לעלילה של הסרט. אף סצנה לא מציעה תרומה משמעותית לנרטיב הכולל של הסרט ומשאיר את גורלו הסופי של הקרב בידי כוכבי העל של מארוול: הגברים. ייתכן והסצנות הללו נועדו לשמש כרגעים בולטים של כוח נשי, אך במקום זאת הן נראו כמאמצים מזעזעים המציגים נקבות בקו החזית כדי לקבל תשואות מהצופים.
-
ישנן שישה דמויות שהראו את ההתקדמות הגדולה ביותר בתפקידיהם מאז הופעת הבכורה שלהם. פפר פוטס- מארוול לא מצליחה לפתח את פפר כתפקיד נשי בולט בכך שהיא לא נותנת לה להשתלט על חייה, ובכך מאשרת האמונה כי משביע רצון להכפיף את זהותה של נקבה לפיקוד של זכר, גם כאשר התואר מנכ"ל צריך לרמוז שהיא מחזיקה בכל הכוח. בסרט "איירון מן 3", קיימת סצנה בה אלדריץ' קיליאן פנה אל פפר בנוגע לפרויקט עבור סטארק תעשיות, אך היא דוחה את הצעתו כי טוני (בעלה) לא יאשר את ההצעה (למרות שהחלטותיה לא צריכות לדרוש את הסכמתו). הסצנה הזו מחזקת את האמונה שמעצמות העל (בסרט- תעשיית סטארק) שייכות לגברים בזמן שנשים מתאימות יותר לתפקידי בית.
נטשה רומנוף- נטשה רומנוף עדיין לא הפכה לבעלת עוצמה, מפותחת נקבה - הוקרבה כדי לפנות מקום לדגש של מארוול על היפר-גבריות וסקסיזם. מבחינה פיזית, גופה של נטשה מנוצל באמצעות מדים חושפניים ונמוכים שמעידים על כך אישה בעבודה מכל סוג שהיא נמצאת בסיכון להיות אובייקטיבי על ידי מתבונן גבר. בשילוב עם שיערה האדום והמדהים, נטשה נתפסת כאובייקט מין בתחפושת שמושכת את תשומת הלב לדמותה המפותלת. בסרט "הנוקמים- עידן האולטרון", האלמנה השחורה וברוס באנר (הענק הירוק) מנהלים שיחה פלרטטנית שבה הוא קורא לעצמו מפלצת, בהתייחסות להיותו הענק הירוק ובתמורה נטשה מסבירה לו שבמהלך הכשרתה כמרגלת רוסייה, היא עוקרה כך שהיא יכלה להתרכז במשימותיה. אימהות היא הרעיון שהדרך היחידה להיות אישה מוסרית והגונה היא להביא ילדים לעולם. ההערה של נטשה על אי הפוריות שלה מדגישה קבלת המושג אימהות של מארוול כהכרח לזהות נשית.
וונדה מקסימוף- למרות היותה הדמות החזקה והמוערכת ביותר בכל ה-MCU, וונדה מקסימוף עדיין נופלת קורבן לדמות ייחודית סוג של אי צדק מיני. מתחת לכוחותיה הרב-גוניים, מסתתרת זהות יתומה ולא יציבה רגשית, הופך אותה לפגיעה בכל הרגעים הלא נכונים. ההסתמכות שלה על דמויות גבריות דמויות הורים רק מתחזקת לאחר מותה אח תאום, שהיא הייתה תלויה בו לנוחות ויציבות רגשית.
גאמורה- כמו האלמנה השחורה, גאמורה מובחנת בהיותה הנקבה היחידה בקבוצה של חוסר התאמה בין-גלקטית הידועה בשם שומרי הגלקסיה. ב"שומרי הגלקסיה", היא עוברת מינית לעתים קרובות באמצעות דיאלוגים עם דמות אחרת. שחקנים ותיאורים חזותיים. בעוד הדמויות הגבריות הראשיות נשארות במדים הצנועים שלהן, גאמורה התחלפה לחולצת עור צמודה בשילוב עם חצאית קצרה (לא פרקטית של גיבורת על ללבוש) שמשוויצה ברגליים. שינוי התלבושות הזה מחזק את מושג המבט הגברי, תיאוריה פסיכואנליטית המיושמת עליה תיאוריית קולנוע פמיניסטית הקובעת שנשים בסרטים לבושות כדי לפנות לרצונות של עיניו הנודדות של הזכר. כמו האלמנה השחורה, גאמורה היה סמל לכוח נשי ב-אחרת, קבוצה שנשלטת על ידי גברים ומוות ההקרבה שלהם מראים איך מארוול חשה שהם צריכים למות למען סיבה כדי להיות שווה משהו.
נבולה- כאישה מורכבת עם קונפליקט פנימי עמוק, קו העלילה שלה מדבר רבות מנקודת מבט פמיניסטית על ידי הדגשת הרצון החופשי שלה להתגבר על התעללות על ידי דמות גברית שולטת ולהחזיר את השליטה בחייה.
קרול דנברס- מתחילת סרט הבכורה שלה "קפטן מארוול", המתרחש ב-1995, קרול דנברס נתונה לעלילה מונעת בשליטת עמיתיה הגברים. קרול נתפסת כאישה רגשית שחייבת לפעול תחת שליטה של גבר. האמונה הרווחת בסרט היא שמכיוון שחסר לה מאפיין מין גברי, היא לא יכולה להיות טייסת. הרגע הכי מרכזי בסרט מגיע כשקרול סוף סוף משתחררת משטיפת המוח של יון רוג ופותחת את מלוא הפוטנציאל שלה. הסצנה מסמנת את הפעם הראשונה שבה קפטן מארוול נתפסת כגיבורת על עם כוח אמיתי ולא רק אישה עם מאבקים רגשיים. האבולוציה של קפטן מארוול מאישה כנועה ומתנגשת עם זהות לגיבורת-על מרכזית שמתריסה נגד החפצה גברית היא עדות לניסיון להעצמה נשית אבל רק מתחיל לגרד את פני השטח.
“.Marvel lacks in female inclusivity”
"למארוול חסרה הכלה נשית."
בחרתי בציטוט זה כיוון שהוא המסר המרכזי אותו הכותבים אולופידיפה ואצ'זבל מעבירים במאמר זה.
למרות ההתקדמות ביחס לנשים בעולם, עדיין, בתעשיית הקולנוע, אין את המקום לנשים. הקולנוע לוקח חלק גדול מאוד בהשפעה על התובנות והדעת של אנשים ולמעשה למארוול, בתור זכיינית הסרטים המרוויחה ביותר בכל הזמנים ובתור אחת מהמובילות של היקומים הקולנועים, יש השפעה עצומה על הציבור. כאשר מארוול תתן לנשים ייצוג נשי במובנו הטהור ולא כדי "להשתיק" את הצופים שדורשים לראות נשים על המסך, אז, גם העולם יתקדם הרבה יותר ביחסו לנשים.
כל עוד למארוול חסרה הכלה נשית, גם בעולם תהיה חסרה ההכלה הנשית.