top of page

:דיון בדילמות הנובעות מן החקר

דילמת היוצר - קידום התפקיד של האישה לאורך העלילה או מניעת התקדמות של הדמות הנשית?

"הרווח"- הרווח בדילמה זו הוא ליוצרים. מניעת התקדמות הדמות הראשית לאורך העלילה והדגש על הגברים הביא להכנסות כספיות רבות ליוצרי הסרטים במשך שנים, למארוול יש כמה שוברי הקופות הגבוהים ביותר בתעשיית הקולנוע כולה.

"המחיר"- נשים מהוות חלק גדול מבסיס המעריצים של מארוול. זהות יכולה להיות חשובה לקהילה באותה מידה שהיא חשובה ליחידים, ואם המגדר שלך לא מיוצג במדויק בתוך תעשייה, זה יכול לבטל את הכוח של המגדר שלך בכללותו. ליקום הקולנועי של מארוול יש נוכחות תקשורתית עצומה, ובכך משפיע מאוד על המעריצים של הז'אנר. ילדים רבים רואים את סרטי מארוול וקוראים את חוברות הקומיקס, ולומדים אידיאלים מזיקים על שוויון מגדרי בגלל הסרטים והקומיקסים האלה. חוסר השוויון בייצוג המגדרי מזיק לנשים בכל מקום כמו גם חובבי הז'אנר שנתונים לאי השוויון. 

דילמת הצופה - שימור הסטריאוטיפים גם בחברה בעקבות הסרטים או איתגור הסטריאוטיפים בחברה? 

"הרווח"- בעקבות שימור הסטריאוטיפים גם בחברה בעקבות הסרטים, בדילמה הזו היוצרים הם המרוויחים. שימור הסטריאוטיפים תורם לשמירת הרייטינג של הסרטים- לציבור יותר קל "לעכל" סטריאוטיפים, זה יותר נוח, זה נכנס לתבניות ולא צריך לעשות תהליך עיבוד של תכנים, לא צריך לפענח, לא צריך לחשוב.

"המחיר"- נשים נשארות חסרות ייצוג בהשוואה לגברים והחשיבות שהתקשורת מייחסת לתפקידים הגבריים גורמים לחוסר חשיבות לתפקידן של הנשים בחברה. ההתפלגות המגדרית בהפקות הסרטים משפיעה על התפיסות והייצוגים המגדריים בחברה, ועם זאת, קיים דפוס אוניברסלי, שנובע מהסטריאוטיפים של תפקידי מגדר שנובעים מהסרטים.

פתרונות אפשריים לדילמות הנובעות מן החקר:

  • כפי שכבר ציינתי בפרק הרקע התיאורטי, אחד הכותבים של המאמרים האקדמיים אותם חקרתי מציין שעל מנת לפתור את חוסר הייצוג השווה של הדמויות הנשיות בסרטי מארוול, ראשית צריך להגיע למסקנה על ההגדרה של "שוויון". לדעתו הרעיון הזה הולך רחוק יותר מהמספר הטהור של דמויות נשיות מול דמויות גבריות. בעוד מספר דמויות הנשיות מול הדמויות הגבריות הוא אכן חלק מההגדרה של "שוויון", בהגדרה צריך להיכלל גם קריטריונים נוספים כמו האופן שבו הדמויות מוצגות במונחים של אינטראקציה עם דמויות אחרות, עד כמה דמויות דומות לדמויות האחרות מאותו המין, וכיצד הן מתוארות חזותית. אמטר (2019) מדגיש כי ברגע שנשים לב לקריטריונים הללו, נוכל לקבל את ההגדרה האמיתית של ייצוג מגדרי "שוויוני", וכך יהפך להיות ברור שכרגע התיאור והייצוג המגדרי ביקום הקולנועי של מארוול אינו שווה. כדי שליקום הקולנועי של מארוול יהיה ייצוג שווה של שני המינים, יוצרי הסרטים צריכים להבין את מהות ה"שוויון", והעובדה שהמשמעות ש"שוויון" מקבל על המסך היא שגויה וחייבת להשתנות על מנת להביא לקידום הדמויות הנשיות בעלילה ובכך להביא לאיתגור הסטריאוטיפים בחברה.

  • בשביל שנשים יקבלו את הקול והכוח שמגיע להן, זה הכרחי שמאחורי הקלעים ישבו נשים שיביאו את הקול הזה לשולחן. הדמויות הנשיות מעוצבות ונכתבות על ידי אנשים שנמצאים מאחורי הקלעים של הסרטים, לכן בשביל שהדמויות הנשיות יאופיינו ויוצגו כנשים חזקות ועוצמתיות הן צריכות להיכתב על ידי נשים שמאמינות בדמויות ומעודדות את קידומן והתפתחותן לאורך העלילה. אני לא שוללת את הגברים שנמצאים מאחורי הקלעים ואין בכוונתי להגיד שהכתיבה שלהם על דמויות נשיות היא גרועה, ישנם המון גברים שכתבו דמויות נשיות חזקות וניסו להביא לייצוג מגדרי שווה על המסך אבל מספר הגברים האלה הוא קטן ולרוב עד כמה שהדמויות הנשיות שנכתבות על ידם עוצמתיות, הן לא באמת מסמלות את האייקון הנשי האמיתי ובעיניי חשוב שיהיו יותר נשים מאחורי הקלעים שיביאו את הקבוצה המגדרית שלהן על המסך בצורה הטובה ביותר.

bottom of page