top of page

:סקירה מושגית

סוכן חיברות

"חיברות" הוא תהליך שבאמצעותו לומד היחיד את תפקידיו בחברה, נורמות וערכים של הסובב אותו. זהו תהליך ממושך, ארוך ובלתי פוסק. בתהליך החיברות מקיים הפרט מגע עם גורמים שונים שעשויים לעצב את ערכיו, תפיסותיו והתנהגותו. גורמים אלו מכונים "סוכני חיברות". 

סוכני החיברות החשובים ביותר בחברה המודרנית הם: המשפחה, גני הילדים ובתי הספר, חברים, עמיתים לעבודה, קבוצת השווים והתקשורת).

 סוכן חיברות ראשוני– הוא דמות או קבוצה משמעותית בתהליך החיברות, אך האחראית לעיצובה הבסיסית של הזהות, תוך התייחסות למכלול תחומי החיים.

סוכן חיברות משני– גורם בהליך החיברות, האחראי לעיצוב תחום ספציפי לזהות, למשל, מקום עבודה, צבא, תנועת נוער וכו'. 

איך המושג סוכן חיברות מתקשר לעבודתי?

הקולנוע הוא מערכת תרבותית, במסגרתה נוצרים מאות ואלפי תוצרי תרבות הנצפים על ידי מיליונים ברחבי העולם. הקולנוע הוא בין השאר כלי תקשורת המונים, מדיום עצמאי ומובחן, והוא בעל השפעות גדולות על החברה והתרבות. הסרטים הם המצרך האמנותי הפופולרי ביותר. סרטי הפנטזיה וגיבורי העל של היקום הקולנועי של מארוול משמשים כסוכן חיברות במשך שנים רבות בחברה. הערכים והנורמות שמועברים דרך הסרטים מעצבים את ערכיו, תפיסותיו והתנהגותו של הצופים. כיום בתעשיית הקולנוע ישנם סרטים לכל סוגי הגילאים והצפייה בסרטי קולנוע מתאפשרת מגיל קטן כך שבהתפתחות של רוב קהל הילדים ברחבי העולם תעשיית הקולנוע לוקחת חלק משמעותי.

סטריאוטיפים

סטריוס = מוצק, טיפוס = חותם. הסטריאוטיפ הוא מושג חברתי. הוא מראה איך קבוצת בני אדם נתפסת בעיני קבוצה אחרת.  הכוונה לסוגים שונים של קבוצות: עדתיות (רוסים, מרוקאים..) מגדריות (נשים, גברים), אמונה (דתיים, חילוניים...), מראה (בלונדיניות...) וכו'.

זוהי הכללה הנוגעת למאפיינים של קבוצה חברתית, והחלת מאפיינים אלה על כל חבר באותה קבוצה.

זה יכול להיות באופן שלילי או חיובי, לרוב הסטריאוטיפ הוא שלילי.

איך המושג סטריאוטיפים מתקשר לעבודתי?

בעבודתי אני מתייחסת לסטריאוטיפים המגדריים הנוגעים לנשים. תעשיית הקולנוע ובפרט מארוול עודדה ואף יצרה במהלך השנים הכללה שלילית של סטריאוטיפים הנוגעים למאפיינים של נשים. 

 

הכחדה סמלית (סימבולית) 

היעדר ייצוג או ייצוג מצומצם, מעוות ושלילי של קבוצה מסוימת באמצעי המדיה. הכחדה סימבולית או אפליה בייצוג של קבוצה מסוימת במדיה, משמעותה - מחיקת קיומה של אותה קבוצה, כקבוצה בעלת זהות ייחודית הזכאית לשיווין זכויות

חברתי.

איך המושג הכחדה סימבולית מתקשר לעבודתי?

בתעשיית הקולנוע חלה הכחדה סימבולית בייצוג הנשים, מתחילתו של הקולנוע ועד היום קיים ייצוג מצומצם, מעוות ושלילי של נשים על המסכים. ההכחדה סימבולית מוחלת גם בסרטי מארוול.

מגדר 

(ג'נדר - Gender)  מונח המציין הבדלים בין נשים לגברים שמקורם בחברה ובתרבות ולא בביולוגיה.                                                מבחינה ביולוגית, מין (sex) מתאר אנשים כזכר או נקבה על-פי מאפיינים פיזיולוגיים בסיסיים (כגון כרומוזומים ואנטומיה של אברי מין).                                                                          

המגדר, לעומת זאת, הוא התרגום החברתי של המין, והוא מתייחס לחלוקה לקטגוריות של גבר ואישה והציפיות החברתיות מהם. הקטגוריות הדומיננטיות במגדר הן הקטגוריות הגבריות והנשיות הנתפסות כהפוכות ומשלימות זו את זו, ומקושרות עם שני סוגי מאפיינים, בהתאמה. קבוצות מאפיינים אלו הן היבטים של תפקידי מגדר. הגישות הביקורתיות רואות את המגדר כתוצר של הבניה חברתית של המציאות.

איך המושג מגדר מתקשר לעבודתי?

בעבודתי אני מתייחסת לתרגום החברתי של המינים ע"י תעשיית הקולנוע. בסרטי הקולנוע ישנם ציפיות חברתיות מהגבר והאישה. לדוגמה הציפייה החברתית והסטריאוטיפים כלפי נשים - עקרות בית, מטפלות בילדים ובבית (ניקיון ובישול), חלשות, רגשיות, צעירות, מיניות, רזות, מטופחות. כל הציפיות הללו מוצגות בסרטי היקום הקולנועי של מארוול בעקבות ההבניה החברתית והתפיסה המגדרית שהם מראים במסכים.
 

ייצוג

 דימוי המבקש לשקף או לשחזר בטקסט דבר מה מן העולם האמתי. הייצוג הוא תמיד תוצר של יוצרי הטקסט ותיווך של המדיום שבו הוא מועבר ,על כן, הייצוג לעולם יהיה פשטני ומוגבל לעומת המציאות. תוצרי התקשורת הם נדבך משמעותי בעולם הסימבולי (יחד עם תוצרי עולם הספרות למשל). בעולם הסימבולי משתקף העולם הריאלי, אך הוא תמיד רק שיקוף מסוים של מציאות ולא המציאות עצמה. כדי לשקף את המציאות משתמשת התקשורת בסמלים (סימנים מילוליים, חזותיים וקוליים), כשיוצרי הטקסט, המפיקים, בוחרים באילו סמלים להשתמש, כיצד להשתמש בהם, ובאיזה מדיום. שאלות לגבי ייצוג עולות בהקשר לשאלה את מי אנו רואים על המסך שלנו (שאלת כמות הייצוג של קבוצות מוחלשות בחברה) ובאיזה אופן אנו רואים את הייצוג (האם תמיד נראה קבוצות מוחלשות רק בהקשר שלילי?). מכאן ברור כי תהליך הבחירה של המי, המה והאיך יוצג היא שאלה פוליטית והיא כרוכה, כמו בכל תוצר של מדיה, בהבנייה חברתית של המציאות.

איך המושג ייצוג מתקשר לעבודתי?

מאחורי הקלעים של הסרטים עומדים; במאים, תסריטאים וצוות שלם שבונה את הסרט. אותם האנשים שנמצאים מאחורי הקלעים הם למעשה הקובעים את אופן ורמת הייצוג של קבוצות שונות בחברה שבאות לידי ביטוי בסרטים. הנשים מיוצגות בסרטי מארוול לפי שיקוף מסויים של המציאות על פי המציאות אותה הקובעים (הבמאים, התסריטאים וכו') רוצים להציג.

                                                   

bottom of page